top of page
Søg
psykologsofiemarcussen

Kopper, kiks og skeer: Om energiforvaltning


Kiks, kopper og skeer er nogle af de mest udbredte billeder for energiniveau


Janni har sin kop, imens Steen spiser kiks og Marie lægger skeer. Kært barn har mange navne, men de har alle den samme bagvedlæggende idé: At vi kun har en begrænset mængde energi til rådighed, og at det derfor er en rigtig god idé, at være opmærksom på, hvad den bliver brugt på.

 

Ske-metoden er nok den mest udbredte, i hvert fald hvis du har en kronisk sygdom, som du har fået vejledning i at mestre. Den korte version er, at vi alle har et vidst antal skeer til rådighed hver dag – skeerne repræsenterer vores energi. Ikke alle har lige mange skeer til rådighed, og din mængde af skeer kan også variere fra dag til dag. At bruge energien uden at overforbruge den kaldes energiforvaltning.


Hvis du fx har en kronisk lidelse, der påvirker energiniveauet, så har du måske 10 skeer om dagen. Nogle dage lidt flere, andre dage lidt færre. De skeer bruger du på gøremål. Støvsuge i stuen – det koster 1 ske. Madpakker til ungerne – 1 ske. At komme i bad og i tøjet – 1 ske. At få handlet ind? Uha, 2 skeer!


Men det er ikke kun, hvis du har en kronisk lidelse, at dit energiniveau er påvirket. Det kan også være en midlertidig sænkning, hvis du har været overbelastet i længere tid, fx hvis du har stress, eller hvis du har en depression. Du kan finde redskaber her til at hjælpe med at få et overblik over dit energiniveau, og hvad din energi går til.

 

Acceptér bestiksættets størrelse (eller hvor mange kiks, du har, eller hvor stor din kop er)

Når du – af en eller anden grund – er påvirket på dit energiniveau, så er det vigtigt, at du accepterer, at der kun er den energi, der er. Hvis du hele tiden presser grænsen eller bliver sur og frustreret over, at du ikke kan mere, så ender du blot med at have endnu mindre energi til de ting, du faktisk helst vil bruge den på. Det er nemmere sagt end gjort, men det er vigtigt!


Hvis du føler dig sur, frustreret eller ked af det, over at du ikke kan mere, så koster det faktisk også skeer, at disse følelser fylder meget. Du kender det måske også nu – at være gal eller trist fylder i tankerne, særligt hvis du vender det mod dig selv og skælder dig selv ud. Det tager både energi at skælde ud og blive skældt ud, og ingen af delene ændrer ved, at du ikke har mere energi, end dét du har. Så måske er skeerne bedre brugt på at være social eller lave noget sjovt i stedet for at bruge dem på frustration over noget, du ikke bare kan ændre med viljens magt.


Hvis du også vælger at presse på og overforbruge din energi, så er det dét, vi kalder en overbelastning: Du bruger mere, end du har til rådighed. Og det er ikke holdbart. De første konsekvenser kan være stress, men bliver du ved, kan du faktisk permanent sænke dit energiniveau – altså, du slider dig selv i stykker. Du kan tænke på det lidt som en muskel, hvor overbelastning kan føre til en mere eller mindre alvorlig skade. Og hvis du før var frustreret over, at du ikke syntes, du kunne nok, så bliver det jo ikke bedre, hvis du overbelaster dig selv så meget, at du ender med at kunne endnu mindre!


Det er bedre i stedet at slutte fred med din situation – sænk ambitionsniveauet eller arbejd med, hvordan du ellers kan leve dine værdier/ambitioner ud i livet, uden at det ender med at blive skadeligt for dig.

 

Hvordan du bruger dine skeer

Efter accepten af, at du måske ikke har nok energi til ALT dét, du gerne vil, er næste skridt at prioritere i dine opgaver/gøremål. Det kan være, at der er nogle ting, du skal (fx et møde på Jobcenteret eller hos lægen), og andre, du kan vælge fra (fx at støvsuge eller tage på besøg). Det kan også være, at der er nogle ting, du hellere vil (fx tage på besøg versus skrælle kartofler).


For at prioritere kan du:

  • Gennemgå din dag og skriv dine gøremål ned.

  • Tænk over hvor mange skeer hver aktivitet tager – er opgaven nem eller svær? Kan du tage den i eget tempo? Hvor lang tid tager den?

  • Hvilke gøremål er vigtigst? Hvilke er ALLER-VIGTIGST?

  • Giver nogle af gøremålene dig også energi igen? Det gør dem ikke ”gratis” men det kan være en god idé at prioritere nogle aktiviteter, der giver energi eller glæde.

  • Skeln mellem hvad du SKAL, hvad du KAN, hvad du VIL, og hvad du BØR gøre.


Start med at afsætte skeer til ovenstående – find evt. et bundt skeer til at hjælpe dig med at se, hvor mange der skal bruges versus hvor mange du har. Når der er fordelt skeer på det vigtigste, kan du afsætte skeer til nogle af de andre ting, du gerne vil. Vær realistisk! Og start hellere med at give dig selv for få skeer at fordele i stedet for for mange. Det er bedre at du kan øge, end at du overforbruger dig selv og skal skrue ned; det er den nemmeste måde at finde dit rette leje på.


Det er også okay at ende med at have en ske eller to i overskud, når dagen er omme, men det er også en god idé faktisk at bruge en god del af de skeer, du har til rådighed. Hvis vi igen tænker på energi som en muskel, så fører manglende brug af musklerne til atrofi – dvs. at musklerne svinder og bliver svagere, hvis vi ikke bruger dem. Hvis vi bruger dem og træner dem uden at det bliver overbelastende, kan vi måske udvikle dem og gøre dem stærkere – og det samme med vores energiniveau, hvilket vi nogle gange også kan træne os op i.

 

 

At acceptere og håndtere sit energiniveau er ikke altid nemt – særligt når det er ekstra vigtigt, fordi energiniveauet er nedsat, og vi skal passe på os selv, enten midlertidigt eller for altid. Der er mange ting, der kan presse os til at overforbruge os selv, både vores indre ønske og ydre forventninger. Hvis du kan mærke, at det er rigtig svært at justere dine aktiviteter eller acceptere situationen, kan det måske være dér, en psykolog kan være hjælpsom – så du kan undersøge, hvad der holder dig tilbage, og hvordan du kan slutte fred og passe på dig selv.

 


-----


Her på bloggen forsøger jeg at dele interessant og vigtig viden - og måske nogle tilhørende redskaber, som du også kan finde under ressource-fanen her på hjemmesiden - i overkommelige bidder. Så kom endelig tilbage og tjek i fremtiden, om der kommer noget, der er relevant for dig!

16 visninger

Seneste blogindlæg

Se alle
bottom of page